Будь в курсе

Прозопалгія: причини, види, прояв, лікування

 

Медичним терміном «прозопалгія» визначаються, як біль в області обличчя, причинами яких можуть найрізноманітніші чинники — поразка зубного, лицьового нервів або інші передумови. Для визначення передумов таких болючих відчуттів проводиться ретельна діагностика, яка часом включає безліч діагностичних процедури і є досить складною. Лікування прозопалгія — важкий і тривалий процес, часом вимагає думки і консультації багатьох фахівців, зокрема, отоларинголога, терапевта і невролога, пише meddiagnostica.com.ua.

Причини розвитку захворювання

Прозопалгія розвивається під впливом ряду причин, які так чи інакше пов’язані з різними захворюваннями. Перелік таких хвороб дуже великий, розглянемо найбільш поширені.

Одонтогенний біль — неприємні відчуття, викликані поразкою щелеп і зубів. При таких захворюваннях виникає біль у верхній або нижній щелепи, яка передається на обличчя. Причинами хвороби може послужити карієс, ураження нерва зуба, періодонтальний абсцес або запалення пульпи. При наявності таких патологічних явищ біль пульсуючий і максимально зосереджена в області ураженого зуба. Хворобливі відчуття загострюються при впливі гарячої або холодної їжі (пиття). Для діагностики та лікування прозопалгія такого виду обов’язково потрібна консультація дантиста.

Синдром Сладера — захворювання, при якому біль виникає різко у вигляді нападу, локалізується в області очей, вух, піднебіння, язика, часто може віддавати в лопатки, шию і плечі. Нерідко така недуга супроводжує нежить, набряк обличчя, сльозотеча.

Каротідінія — біль в області обличчя виникає в результаті ураження каротидного вузла при наявності запальних процесів сонних артерій. У таких випадках хворобливі відчуття локалізуються в області обличчя, щелепи, зубів, шиї і вух. Тривати біль може кілька годин до ряду, загострюється під час ковтання або пальпації сонних артерій.

Синдром Чарлена — рідкісна патологія, що супроводжується болями, які локалізуються в області внутрішнього куточка ока, носа. Часто таке захворювання супроводжується запаленням кон’юнктиви, нежиттю і спазмами повій.

Больова дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба супроводжується болем в області обличчя, скроні і лоба. При цьому спостерігається обмеженість рухливості суглоба, хруст в ньому, порушення жувальної функції і інше.

Поразка потрійного нерва супроводжується сильним болісним болем в області обличчя. Хворобливі відчуття такого роду не піддаються лікуванню класичними анальгетическими засобами.

До інших причин розвитку прозопалгія відноситься: мігрень, отит, скроневий артрит і багато інших недуги.

Симптоми прозопалгії

Постійною і явною ознакою прозопалгія завжди є біль в області обличчя. Він може бути приступоподібним, гострим, ниючим або колючим — все залежить від причини, яка її спровокувала. Часто біль посилюється при пальпації, ковтанні, натисканні на зуби. Нерідко прозопалгія супроводжується додатковими симптомами:

  • сильні болі голови;
  • підвищення температури тіла;
  • порушення сну, спровоковане сильними болями;
  • збільшення місцевих лімфатичних вузлів;
  • відсутність апетиту;
  • збільшене сльозотеча;
  • закладеність носа;
  • поява нервових тиків;
  • зміна відтінку шкірних покривів: почервоніння і поява висипу;
  • зміна симетрії особи, поява асиметрії;
  • шум в вухах;
  • загальна слабкість організму.

Діагностика

Процес діагностики прозопалгії досить тривалий і включає кілька важливих етапів:

  • Збір анамнезу наявних захворювань пацієнта.
  • З’ясування всіх симптомів, які турбують хворого, встановлення їх природи і причини.
  • Проведення консультації вузькопрофільних фахівців: дантиста, отоларинголога, невролога, терапевта та інших при необхідності.
  • Проведення рентгенологічного дослідження.
  • Здача загального аналізу крові.
  • Магнітно-резонансна томографія, яка дозволяє встановити джерело запалення і виявити причину прозопалгія.
  • Проба слизових на наявність запальних процесів.
  • Проведення додаткових діагностичних процедур в залежності від причини прозопалгія.

Лікування прозопалгія

Не існує єдиного протоколу лікування прозопалгії, оскільки терапія залежить від характеру болю, причини, провокувати недугу і загального стану здоров’я пацієнта. Як правило, в 90% випадків лікар намагається на першому етапі усунути больовий синдром, використовуючи для цього ін’єкцію знеболювального препарату в ту область обличчя, яка максимально схильна до болю. Варто розуміти, що прийом таблеток в такому випадку не зробить належного ефекту.

У деяких випадках призначаються фізіотерапевтичні процедури з використанням знеболюючих засобів. Яскравим прикладом є електрофорез з новокаїном. Крім того, проводиться, магнітотерапія, акупунктура, лазеротерапія та вуглеводневе лікування. У разі розвитку в організмі запального процесу додатково використовується лікування антибіотиками або протизапальними препаратами. Для підтримки загального стану здоров’я і зміцнення імунітету рекомендується прийом вітамінних препаратів і комплексів.

Профілактика недуги

Для того щоб запобігти розвитку прозопалгія необхідно ретельно стежити за своїм здоров’ям, зміцнювати імунітет, уникати переохолодження, своєчасно лікувати захворювання вух і зубів. Важливо при появі перших симптомів хвороби негайно звернутися до лікаря, який знеболить і допоможе підібрати максимально ефективне лікування.