Здоровье - необходимо знать каждому

Чому важлива рання діагностика раку грудей

Щороку безлічі жінок в усьому світі ставлять діагноз «рак молочної залози». Своєчасна діагностика раку дозволяє ефективно боротися із цією хворобою.

Державні й суспільні програми діагностики раку

Високий показник смертності від онкології зумовлений здебільшого тим, що в нашій країні існують проблеми із раннім діагностуванням раку. Хоча, слід визнати, останнім часом з’являються відповідні програми (як державні, так і підтримувані громадськими та благодійними організаціями). Мета даних програм — проінформувати населення про небезпеку раку, розповісти про його симптоматику та перші прояви, а також здійснити закупівлю мамографів — спеціальних апаратів, що дозволяють діагностувати рак грудей на ранніх стадіях. Це дуже важливо, оскільки сучасні дослідження стверджують, що за умови своєчасної діагностики та лікування показник одужання становить понад 98%!

Фактори ризику та консультація мамолога

На ймовірність захворювання на рак молочної залози впливають наступні фактори:

  • вікові зміни (менопауза);

  • відсутність вагітностей та годування груддю;

  • пізня перша вагітність та ранній початок менструацій;

  • доброякісні зміни в молочній залозі;

  • наявність близьких родичів, у яких були діагностовані злоякісні новоутворення молочної залози;

  • високий рівень естрогенів за даними аналізу крові;

  • прийом деяких гормональних препаратів;

  • перебування під впливом радіоактивного випромінювання;

  • перенесені раніше онкологічні захворювання грудей або яєчників;

  • ендокринологічні захворювання та захворювання, пов’язані з порушенням обміну речовин.

Наявність будь-якого фактору ризику й особливо поєднання декількох є приводом особливо уважно стежити за своїм здоров’ям та при появі навіть найменших тривожних симптомів звертатися до лікаря.

Консультація мамолога дозволить з’ясувати, чи дійсно є привід для занепокоєння.

Діагностика та лікування раку грудей

Остаточний діагноз ставиться лише після проведення біопсії. Цей метод полягає у взятті ділянки тканини для проведення гістологічного дослідження.

Якщо ракова природа пухлини підтверджується, проводяться додаткові дослідження, спрямовані на виявлення або підтвердження відсутності метастазів в інших органах та системах.

Стратегія і тактика лікування підбирається в кожному випадку індивідуально. Зокрема, зазвичай застосовують комплексний метод, що поєднує в собі хірургічне втручання, опромінення й хіміотерапію. Після завершення лікування можлива пластична операція з реконструкції молочної залози.