Чоловіча психологія

Як підвищити самооцінку чоловікові в найкоротший термін?

Питання про самооцінку та способи її підвищення виникає у чоловіків, які мають проблему в цьому напрямку. Вони не вірять у свої сили, у свої можливості. Зрештою, такі чоловіки не вірять у себе, як у чоловіка. Але як підвищити самооцінку чоловікові у такому разі?

Але перед тим, як Ви перейдете до читання, зробимо ось що. Ви пообіцяєте собі, що діятимете, а не просто прочитаєте чергову статтю. Це буде обіцянка собі. Якщо Ви себе хоч трохи поважаєте, то намагатиметеся виконати цю обіцянку.

Що таке самооцінка: загальне поняття
Самооцінка – це те, що я думаю про себе; це набір думок та переконань про себе, починаючи із зовнішнього вигляду та закінчуючи внутрішніми якостями. З іншого боку, самооцінка – це хибний егоїзм, тобто те, з чим я ототожнюю себе.

Чому хибний егоїзм? Тому що більшість людей у сучасному світі вважають себе фізичним тілом чи психікою (розумом). Насправді всі живі істоти мають початкову духовну природу (душа), яка закута в матеріальне і тонке тіла.

Але ми зараз не заглиблюватимемося в те, з чого ми власне складаємося. Якщо дуже цікаво, то прочитайте статтю про відмінність душі від тіла

Спочатку ми народжуємось із нормальною самооцінкою. Згадайте, як діти намагаються щось зробити. У дитини в цей момент не виникає навіть думки про те, що це неможливо або що вона не варта цього.

Маленька допитлива дитина

Це ознака ще чистої свідомості, ще не оскверненного матеріальним життям, оскільки доля, зазвичай, діє життя маленьких дітей мінімально, хоча бувають винятки.

Але минає деякий час і людина змінюється. Він раптом починає вважати, що чогось він уже не вартий, десь у нього не вийде тощо. Чому так відбувається?

Що опускає нашу самооцінку?
Перед тим, як підвищити самооцінку чоловікові, треба з’ясувати, що її знижує. Чоловіча самооцінка (та й жіноча), наші переконання та думка про себе та свої можливості формується під впливом того, що нас оточує.

Оточення – це головний чинник впливу нашу самооцінку. Методично, крок за кроком, самооцінка чоловіка знижується у садочку, школі, коледжі, інституті. У сучасних закладах освіти вчать відповідати певному стандарту та підганяють усіх під одну планку, незалежно від того чоловік Ви чи жінка. Не враховується і те, чого у Вас найбільша схильність за природою.

В результаті людина приходить на роботу вже з певними переконаннями та думкою про свої здібності та перспективи. Зазвичай це «спокійно працюй», «жди підвищення», «не висовуйся» тощо.

Ось і вийшов чоловік із заниженою самооцінкою. Уточню, що зі штучно заниженою самооцінкою. Не дивлячись ні на що, всередині кожної людини закладено величезний потенціал.

Також здатний знижувати самооцінку свій негативний досвід чоловіка. Коли він намагався щось зробити, але йому не виходило. Після кількох таких спроб він здається і думає, що це не для нього і він не вартий цього. Плюс до всього, ніхто його не мотивує і не надихає.

У результаті формуються власні негативні переконання, які обмежують чоловіка. Це проблема, яку потрібно вирішувати.

Занижена самооцінка

Йдемо далі.

Як підвищити самооцінку чоловікові?
Як ми з’ясували вище, наше оточення багато в чому впливає на нашу самооцінку. Вона або знижується, або підвищується внаслідок цього впливу.

Тоді як підвищити самооцінку чоловікові? Дуже просто.

Потрібно змінити своє оточення. Кого не можна змінити, про те сильно обмежити спілкування.

Ось і весь рецепт.

Якщо у Вас оточення, яке не вірить у Вас, не надихає та не мотивує, то потрібно міняти його. Більше того, якщо оточення нав’язує Вам хибні цінності та занижує самооцінку, то потрібно позбавлятися його.

Звичайно, це можуть бути близькі родичі, зокрема. Їх не потрібно позбуватися, а потрібно просто дистанціюватися і не дозволяти обмежувати Вас.

Яке оточення краще шукати?

Це оточення позитивних, піднесених людей, які прагнуть досягати успіху, вести здоровий спосіб життя, займатися духовним та моральним розвитком, що важливо.

Якщо в певній групі людей ніхто не займається самоосвітою: не читає розумні книги, не слухає різні навчальні відео, не відвідує тренінги та семінари, хоч щось із цього, то в даному суспільстві з 99% ймовірністю йде деградація, нехай поки що повільна і непомітна .

Тому будьте обережні та пам’ятайте, що справжній чоловік обов’язково має займатися саморозвитком.

Тепер про те, що ще можна зробити для того, щоб підвищити самооцінку чоловікові, окрім зміни оточення.