Подорож для двох

Великобританія

Одна з небагатьох країн світу з старою династією монархів, що збереглася, — Королівство Великобританія — включає Англію, Уельс, Шотландію і Північну Ірландію. Британія – це старовинні замки та палаци, шотландські волинки, бездоганні манери, туман та дощі. Серед предметів національної гордості — королівська родина, університети та телефонні будки.

Навіщо їхати?

Великобританія багата на історію і культуру. Найбільше гостей цікавлять місця, пов’язані із монархією. Одна з візитівок королівства — загадкові кам’яні брили Стоунхенджа. Цікаво подорожувати замками Уельсу, де збереглася спадщина давніх кельтів. Красивий Озерний край із зеленими луками та горами. Шотландія приваблює рибалкою, пішими та морськими прогулянками, вона відома скелястими берегами, легендарним озером Лох-Несс. У Північній Ірландії багато красивих краєвидів і не зворушених часом сіл. Окрім вивчення природних особливостей та культурного надбання, сюди приїжджають удосконалювати свою англійську в студентських містечках Оксфорда та Кембриджа, сходити на футбол, відвідати рок-концерт і проїхати, наприклад, місцями The Beatles. У королівстві трепетно ставляться до традицій: на сніданок — вівсянка, головне хобі — садівництво, о 17.00 перерва на чай «файв-о-клок». Британці досі дотримуються таких звичаїв, як гра в крикет та лівосторонній рух, вимірюють відстань милями. Головною перевагою людського характеру вважають самовладання. Усі англійські традиції відчуються лише під час відвідин цієї країни.

Коли їхати?

Сполучене королівство розташоване на Британських островах, де часто похмуро, сиро, стоять тумани. Взимку дні короткі та прохолодні. Якщо зимові примхи природи не бентежать, прогуляйтеся Лондоном або здійсніть поїздки по графствам. Весняна погода також мінлива. Більш-менш тепла погода встановлюється на середину весни, стовпчик термометра піднімається до +14°C. У квітні та травні турпотік ще не масовий, тому можна трохи заощадити на подорожі. Високий сезон настає з приходом літа — час комфортних екскурсій та пляжного відпочинку, але цінові тарифи підвищені. У дощову похмуру осінь відвідувати країну для збагачення кругозору все ж таки не варто.

Як дістатися?

У Велику Британію з Росії літають прямі авіарейси з Москви та Санкт-Петербурга. Переліт займає трохи більше двох годин. Для проїзду залізницею знадобиться транзитна шенгенська віза, час у дорозі — близько 40 годин, поїзд обходиться дорожче, ніж літак.

Готелі

У Великій Британії є готелі на будь-який смак, відрізняються високою якістю обслуговування, в номерах є все необхідне для комфортного проживання. Широко поширені готелі типу Bed&Breakfast — міні-готелі, які найчастіше є приватними будинками.

Кухня

Розклад прийому їжі у Великій Британії зберігається століттями. Сніданок подають з 7:00 до 8:00, ланч з 13:00 до 14:00, о 17:00 – англійське чаювання, о 19:00 – ситну вечерю. Такого графіка дотримується більшість закладів громадського харчування. Традиційні страви готують з м’яса, круп, овочів та риби. Відрізняються різноманітністю смаків та запахів ростбіф, яйця по-шотландськи, картопляна запіканка з фаршем, сирні крекети, яблучні пироги, йоркширський пудинг. Англійський делікатес — стейк із яловичини, відома страва Шотландії — каша з вівсяних пластівців з додаванням м’яса та спецій, гастрономія Північної Ірландії знаменита фореллю, а в Уельсі — ягнятком під соусом.

Що можна побачити?

Англія, Шотландія, Уельс та Північна Ірландія пропонують безліч місць відпочинку. Популярний екскурсійний напрямок – Лондон. Головні пам’ятки – Букінгемський палац, Вестмінстерське абатство, Біг Бен, Тауерський міст, Собор Святого Павла, оглядове колесо Лондонське око, Гайд-Парк, Ринок Ліденхол, Королівська академія мистецтв, Британський музей, Галерея Тейт, музей мадам Тюссо. На станції Грінвіч на території парку знаходиться Royall Observatory Greenwich з нульовим меридіаном, який поділяє Землю на праву та ліву півкулі.