Полезные советы

Тунець — риба за мільйон доларів

Тунець — це ніжний делікатес, який користується шаленою популярністю в японській кухні завдяки своєму неповторному смаку, що більше нагадує м’ясо, ніж рибу. Через це французи називають тунця “морською телятиною”.

80% виловленого тунця споживається саме в Японії. Тут з нього готують супи, салати, стейки, роли, тартар, суші та роли. Але чому тунець такий популярний в Країні висхідного сонця? Нумо розбиратись!

РІЗНОВИДИ ТУНЦЯ

Тунець — це риба сімейства скумбрієвих, якої у світі налічується близько 20 видів. Найпопулярнішими з них є:

  • Смугастий тунець. Його м’ясо зазвичай смажать та коптять. Саме з цього виду готують тунцеву стружку.

  • Макрелевий тунець — це найменший та один із найдешевших видів тунцевих риб, в основному з нього виготовляють різноманітні консерви.

  • Жовтоперий тунець — мешканець Тихого океану, окремі екземпляри якого можуть досягати ваги в 170 кг.

  • Тихоокеанський блакитний тунець — це найбільший представник тунцевих риб, вага якого може перевищувати 450 кг. М’ясо цієї риби вважається найсмачнішим, тому ціна на нього найвища. В промислових масштабах тунець цього виду виловлюється в Америці та Японії.

В японській кухні використовують тільки м’ясо блакитного тунця, який мешкає в північних районах Тихого океану, адже лише він може похизуватись величезною кількістю корисних властивостей та має дуже ніжний смак. А на аукціоні вартість м’яса цієї риби може перевищувати навіть мільйон доларів.

ЯК ВИЛОВЛЮЮТЬ ТУНЦЯ?

Найбільшими постачальниками блакитного тунця вважаються Японія та США. Однак тунець, виловлений японськими рибалками, цінується набагато більше, ніж той, якого вполювали американці. Вся річ у тім, яким чином відбувається вилов тунця.

Японці ловлять рибу неймовірно обережно, влучно випускаючи стрілу гарпуна прямо в голову рибі. Все для того, щоб не пошкодити найцінніші частини тунця.

Американці не дотримуються цього способу вилову, тому тушки тунця, які поставляють американські рибалки, можуть бути без голови або мати різні пошкодження філейної частини.

ЧОМУ БЛАКИТНИЙ ТУНЕЦЬ ТАКИЙ ДОРОГИЙ?

Як ви розумієте, японці дуже обожнюють цей делікатес, тому існує величезна кількість страв з цією рибою: сашімі, стейки, роли, салати, тартар, суші та локшина. Однак зазвичай такі страви коштують досить дорого.

Вся річ у тім, що цю рибу неможливо виростити на рибних фермах, адже тунець занадто волелюбний і майже не розмножується в неволі: більшість особин, виведених на фермах, навіть не доживають до зрілого віку.

Експерименти з виведення тунця на рибних фермах почались ще в 70-х роках минулого століття, однак перші результати з’явились лише через 30 років. Тому поки вчені не знайдуть метод приборкання волелюбності тунця, цей вид риби все ще буде коштувати величезних грошей.

РОЛИ З ТУНЦЕМ ВІД KAIFUI SUSHI

Щоб скуштувати страви з найсмачнішим тунцем не обов’язково відвідувати Японію, достатньо лише замовити доставку суші на сайті Кайфуй Суші Хмельницький, адже там ви зможете знайти декілька різновидів ролів з цією неймовірно смачною рибою.

Команда Kaifui підготувала для вас такі смачнющі роли, як “Філадельфія з тунцем”, “Філадельфія спайсі” та рол “Сакура”. Тож замовляй доставку суші та кайфуй!