Полезные советы

Яка арматура краще — композитна чи сталева

На сьогодні широкого вжитку отримали такі види арматури: композитний та металевий. Принциповим питанням, яке постає перед будівельниками, є те, який тип будівельних матеріалів використовувати: сучасний чи класичний. Чи будуть нові кращими у порівнянні з перевіреними?  Такі питання актуальні під час вибору комплектувальних, тому що саме від цього буде залежати, наскільки успішним буде будівельний проєкт та наскільки міцною буде готова залізобетонна конструкція.

Металевий арматурний пруток виготовляють на великих заводах з різних металів та їх сплавів. Найбільш популярним матеріалом для виготовлення є сталь. Сталева арматура є в каталозі інтернет-магазинів і доступна для покупки онлайн. 

8ZEBPDt3A-yFx38ZuNfetiJa2qHw0JlcflTfn_7F1VB-_metbA4_pxsMfN88ER3sEmPyHbYilkxP7Xa55vkkvl8BAnBjtACG_QFm6PJY1xLaTPBmaLCwVY0cHXtR_E5R9ftoHrNP74XmuQI3u9iwWttdsk1youzfbrdZGkNvTa8fs6b4CzIAwpzbubiJQA

Головні переваги та недоліки металевої арматури 

Металеві стрижні використовують для створення каркаса та армування стрічкового фундаменту.  Це один із небагатьох способів якісного укріплення майбутньої будівлі.  Такий тип елементів також використовують у виробництві  залізобетонних конструкцій,  він зарекомендував себе як один з надійних та недорогих будівельних матеріалів. Головні переваги використання металевої арматури наступні:

  • великий вибір доступних розмірів та діаметрів;
  • тривкість, стійкість до зовнішніх подразників, що гарантує мінімізацію деформацій та розривів; 
  • універсальне використання як для побутових, так і для промислових, а також будівельних цілей;
  • можливість поєднання кількох стрижнів у сітку через зварювання або зв’язування спеціальною в’язальною металевою проволокою;
  • довготривала експлуатація.

Така велика кількість переваг дозволяє використовувати металеві прутки для  ефективного розв’язання питань архітектурних та конструкторських проєктів. Однак є  і певні недоліки, які полягають у наступному:

  • низька стійкість до корозії, через що використовувати такі конструкції у місцях з високим рівнем вологи проблематично;
  • високий рівень електропровідності;
  • арматурна сітка ускладнює передачу електромагнітних хвиль;
  • будівлі, які мають в собі такі елементи, будуть мати більшу масу.

Всі переваги та недоліки металевої арматури потрібно враховувати ще на етапі формування майбутнього будівельного проєкту.

Вигоди використання композитних стрижнів 

Прутки, виготовлені з композиту, є надійним елементом різних металевих конструкцій. Їх використовують в будівництві з недавніх часів. Композитні конструкції дозволяють розв’язувати різні будівельні питання сучасним чином,  вони є доцільними там, де сталева арматура не є обґрунтованою. Ситуації, за яких не можна використовувати такий тип комплектувальних, наступні:

  • коли пріоритетним постає питання розміщення майбутньої конструкції у вологих місцях;
  • коли вага проєктної будівлі має значення.

Композитну арматуру виготовляють з декількох різних компонентів, які у поєднанні індивідуальних фізичних властивостей дають потрібні характеристики та спрощують процес будівництва. Для будівництва багатоповерхівок та інших масштабних проєктів рекомендують використовувати арматуру 12.