Твій дім

Як ізолювати трубу у лазні

Щоб унеможливити загрозу виникнення пожежі, трубу в лазні потрібно ізолювати, виключивши її контакт з дерев’яними конструкціями даху. Зазвичай така ізоляція виконується із застосуванням мінеральної вати, поверх якої труба штукатуриться та обертається додатковим шаром покрівельної сталі. Ізоляція труби у лазні виконує кілька важливих завдань. За рахунок ізоляції дерев’яний каркас та покрівля захищаються від перегріву та займання. Крім того, правильна ізоляція труби дозволяє загерметизувати дах і запобігти проникненню води на горище.

Яким вимогам повинна відповідати труба в лазні

Відповідно до вимог пожежної безпеки температура зовнішньої поверхні труби в місцях контакту з елементами даху не повинна перевищувати 50 градусів. Якщо труба цегляна, ця вимога виконується сама собою. Але якщо труба металева – необхідно її ізолювати. Існує кілька методів ізоляції труб, більшість з них спирається на принцип багатошаровості та використання теплоізолюючих матеріалів (найчастіше – мінеральної вати).

Ізоляція за допомогою короба

Щоб уникнути контакту з деревом, пічна труба в лазні повинна розташовуватися у спеціальному коробі на відстані 15-20 сантиметрів від стінок. Простір між димарем і стінками короба заповнюється пожежобезпечними теплоізолюючими матеріалами на основі мінеральної вати, битої цегли або звичайної просушеної землі.

Сендвіч-димоходи

Останнім часом все більшою популярністю користуються сендвіч-димарі. У них внутрішня поверхня виготовляється із сталі підвищеної міцності. Зовні на сталеву трубу надівається ще одна, більшим діаметром. Весь вільний простір між трубами заповнюється мінеральною ватою із щільністю близько 120 кілограмів на квадратний метр. При цьому мінеральна вата має витримувати робочу температуру до 700 градусів.

Модульні димарі

Модульні димарі за своєю конструкцією нагадують сендвіч-димарі. Вони внутрішня труба – керамічна, а зовнішній корпус виконаний з легкого бетону. Монтаж труби з таких модулів не становить складності. Блоки кріпляться один до одного за допомогою розчину, а потім проводиться гідроізоляція в місці проходу труби через дах.

Ізоляція труби своїми руками

Найпростіший спосіб ізоляції труби в лазні включає обертання її декількома шарами мінеральної вати, яка закріплюється на трубі за допомогою дроту. Таким чином труба обертається до місця проходу через дах. Зверху мінеральної вати трубу штукатурять піщано-глиняною сумішшю і потім обертають покрівельною сталлю, яку кріплять за допомогою шурупів. Така конструкція дозволяє надійно ізолювати трубу в лазні та дотриматися правил пожежної безпеки.