Твій дім

Новорічна ялинка: як зберегти її зеленою та неосипаючою

Святковий настрій напередодні Нового року неможливо створити без головного атрибуту – зеленої красуні ялинки. Незважаючи на те, що багато родин почали встановлювати штучні деревця, залишилися і ті, хто віддає перевагу особливому аромату живої ялинки.

Зрубане дерево не зможе довго простояти вбране іграшками та гірляндами, не обсипаючись і не жовтіючи, якщо про нього правильно не подбати. Зберегти ялинку зеленою якомога довше допоможуть деякі секрети.

Вибираючи деревце, слід оглянути гілки та стовбур. Бажано, щоб на стовбурі були товсті голки, а гілки радували об’ємом та соковитим темно-зеленим кольором. У свіжої ялинки гілочки повинні добре гнутися, а якщо вони тріскаються і ламаються, це означає, що дерево було зрубане давно і скоро засохне і осипається. При постукуванні стволом об землю або асфальт, голки не повинні обсипатися.

Рекомендується уникати різкого температурного перепаду, тобто спочатку необхідно занести ялинку не в кімнату, де вона буде встановлена, а більш прохолодне підсобне приміщення. А лише через добу в опалювальну кімнату.

Перед тим, як встановити новорічну ялинку, потрібно видалити на ній усі нижні гілки. Живу ялинку краще ставити не на підставку, як часто все роблять, а у відро, тому що дереву потрібне харчування, яке можна забезпечити, наповнивши цебро сумішшю з піску, двох ложок цукру та пари таблеток аспірину, попередньо розчинених у воді. Перед тим, як помістити ялинку у відро із сумішшю, потрібно зачистити нижню частину стовбура сантиметрів на 10-15, позбавивши його кори.

Завдяки аспірину в піску не кишатимуть різноманітні мікроорганізми, а цукор – це своєрідне харчування для новорічного деревця. До піску можна додати гідрогель, який використовують для вирощування кімнатних рослин та розсади. Гідрогель тривалий час здатний утримувати вологу, поступово віддаючи її, тому воду можна буде не додавати протягом усього часу, доки новорічна красуня стоїть у відрі.

Відро можна замаскувати, проявивши фантазію, обгорнути будь-яким обгортковим папером і бантами, щоб воно набуло святкового вигляду. Після встановлення ялинки в ємність необхідно при висиханні піску підливати свіжу воду. Раз на 2-3 дні бажано обприскувати гілочки водою з пульверизатора. Ставити новорічну ялинку слід подалі від батарей, камінів та обігрівачів.

Дотримуючись цих нехитрих правил, можна зберегти ялинку зеленою до самого лютого.